Co je to „detailing“?

Základní definice může znít takto: Detailing (v Anglii se používá také výraz valeting) je velice důkladné a šetrné čištění automobilů, jeho renovace (korekce laku, leštění) a konzervace (typicky voskování), jehož cílem je dosažení dokonalé čistoty a lesku v každém detailu. (Vypůjčil jsem si definice z OctaviaClub.cz a z Wikipedie).

Detailing se tak využívá třeba pro reprezentační vozidla (např. hotelové limuzíny), přípravu svatebního vozidla, u koupených ojetých vozidel, nebo naopak před prodejem; u aut na výstavu, klubové a tuningové srazy a také prostě pro vlastní radost (což je můj případ).

Pokud jste do oboru nováček, asi vám to pořád nedává moc smysl. Dle mého názoru jde ale ve zkratce o to, že teoreticky znáte zásady a rozumíte postupům, pomocí kterých lze (šetrně, ale kvalitně) proměnit zabahněnou Octavii z místního JZD do stavu, kdy by mohla znovu stát v autosalonu.

A pokud tyto zásady znáte, a budete je v praxi využívat, např. při péči o Váš nový vůz, tak ten si udrží jeho exkluzivní vzhled tak dlouho… no, tak dlouho, jak budete mít čas si jednou za čas vyčlenit pár hodin na jeho poctivou (šetrnou, detailingovou) údržbu.

A co není detailing?

Detailing nejsou myčky, není to naprostá většina „ručních mytí“; nejsou to „čistírny interiérů“, kde za pár stovek přejedou sedačky tepovačem a vysají; už vůbec to nejsou ruční myčky. Nejsou to často ani „renovátoři laků“, ti sice zvýší lesk, ale bude se Vám to líbit jenom do doby, než uvidíte lak pod sluncem.

Pokud byste měli zájem, můžete si počíst delší úvahu o tom, co je nebo není detailing na webu Matěje Vepřeka, jednoho z nejznámějších českých detailerů. Ten se na to dívá z pohledu profesionálního detailingu, tento blog bych ale chtěl orientovat obecněji jako vodítko jak se o auta starat, byť nekteré postupy třeba podle Matějovy úvahy „nebudou detailing“.

Prostě se na to chci podívat z praxe, a položit třeba ultimátní odpověď na otázku, přes kterou jsem se k detailingu dostal i já: Mám nové auto, chci se o něj dobře postarat a chci, aby mi vydrželo v takovém stavu co nejdéle – co teď?

Takže tedy, abychom začali… přečtěte si článek Detailingový základ, kde se dozvíte, co všechno potřebujete do začátku.

tl;dr: Detailing je velice důkladná a šetrná péče o vzhled automobilů, jejíž cílem je dosažení dokonalé čistoty a lesku v každém detailu, v interiéru i exteriéru. 

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *