Recenze wapky Parkside PHD 150 D3 z Lidlu

Doplněno v roce 2018: Aktuálně nabízený model (PARKSIDE® Vysokotlaký čistič PHD 150 F4) se v detailech liší od tohoto staršího, recenzovaného. Základní parametry (pracovní tlak, maximální tlak aj.) ale zůstávají velmi podobné.

Poměrně hodně lidí se mě ptá na zkušenosti s wapkou z Lidlu. Začnu tím, že Vás trochu odradím: není zase tolik o co stát – tlak je relativně slabý (110 barů), stroj je to relativně hlučný, a práce s ním není úplně nejpohodlnější. Na druhou stranu: cena pod tři tisíce korun a tříletá záruka jsou zase poměrně velké výhody a protože je Lidl i pro mě oblíbený zdroj nářadí, podělím se s Vámi o moje zkušenosti s touto wapkou.

Konkrétně se jedná o vysokotlaký čistič Parkside PHD 150 D3, který navzdory tomu, že má na krabici napsáno 150 barů maximálního tlaku, tak ve skutečnosti má nominální tlak (který je tam napsaný taky, jen mnohem menším písmem) pouhých 110 barů a pokud to můžu srovnat s Karcherem K2 a K3 (110 a 120 barů), tak bych řekl, že to sedí tak někde mezi. Karcher K2 má subjektivně o něco vyšší tlak, ale zase má poloviční hadici, takže si myslím, že to zhruba sedí.

Příslušenství a zpracování

V příslušenství je spousta příslušenství, ale to mě nezajímalo. Je tam rotační tryska, klasická tryska a nějaký kartáč. Ten prosímvás není na auta a je to dokonce (!) i v manuálu napsáno. 😀 Navíc byl v balení litr saponátu – wapka má přisávací hadičku na čistící chemii, ale nevím jak to má fungovat a nepovedlo se mi to nijak rozchodit. U Karcheru to funguje jenom při mytí nízkým tlakem, tak možná to nasává jenom při sundané trysce. Nezkoušel jsem to.

Co se mi poměrně líbí ja kvalita zpracování, vše je z tvrdých plastů a zatím se nic neulomilo, hadice se dá kompletně namotat, stejně jako napájecí kabel. Rukojeť navijáku hadice se dá složit, stejně jako hlavní madlo pro pro přenášení, takže po smotání hadice wapka nezabírá moc místa, což je rozhodně plus.

A má kolečka! Ono je to blbost, ale wapka je celkem těžká (narozdíl od stejně výkonných Karcherů), takže možnost ji tahat na kolečkách je fajn. Moje ještě předchozí wapka byla podobně těžká, ale kolečka po letech odpadly a její přenášení mě zrovna dvakrát nebavilo. Když už jsem u té hmotnosti, předpokládám (nebo spíš doufám), že za tou vyšší hmotností stojí poctivě zpracovaný motor. Jeden starší Karcher  se mi povedlo uvařit po hodině nepřetržitého wapkování, s Parksidem jsem dělal příjezdovou cestu několik hodin v kuse, a zcela bez problémů (až tedy na ten slabší tlak).

Neduhy při používání

Na práci je k dispozici 110 barů. Není to zrovna hodně, ale na spoustu věcí to stačí. Z čeho při delším používání nejsem moc nadšený je jakási tuhost spouště, což v kombinaci s drobnými vibracemi z wapky, které se po tuhé šestimetrové hadici dostanou až k samotné pistoli, vede po krátké chvíli k bolesti zápěstí, kdy musím pistoli prohazovat z ruky do ruky, nebo celou pistoli přidržovat druhou rukou, protože už ji prostě neudržím. To se mi nikdy u žádné jiné wapky nestalo. Stává se mi to na veřejných wapkách, ale tam člověk bojuje s mnohem větším tlakem. 🙂

Druhým nedostatkem je vysoká hlučnost čerpadla. Nebo možná ani ne hlučnost, jako vysoký tón. Karchery K2/K3 taky možná nejsou nejtišší, nicméně jejich projev je takové hluboké mručení, což je při delší práci mnohem příjemnější. U této wapky se mi stalo, že jsem ji používal a kamarád, který ke mně šel zrovna pěšky říkal, že slyšel asi 250 metrů daleko, že zrovna myju.

Do třetice, hadice není moc poddajná a když se v ní udělá oko, tak se hůř rozmotává, ale to už je jen takový drobný detail.

Velmi se mi líbí, že umí přisávat vodu z hadice (voda nemusí jít do wapky pod tlakem), to nicméně zvládá taky naprostá většina wapek – stačí, když do nich voda teče samospádem. Za zmínku ale stojí fakt, že pokud do wapky teče voda jenom samospádem, tak pocitově je tlak vody z wapky slabší, než když do něj jde voda pod tlakem z řádu.

Klady

  • 3letá záruka
  • dobré zpracování
  • dlouhá 8metrová tlaková hadice
  • příslušenství v ceně (rotační tryska, kartáč, saponát)
  • relativně dobrá cena (alternativy v této relaci zde)
  • snese i větší zatížení (zatím)

Zápory

  • vysoký, nepříjemný hluk čerpadla
  • tužší pistole i tlaková hadice
  • absence sítkového filtru v balení

Tož tak. Mám v plánu ji nahradit výkonnějším strojem (výkonnostní třidou někde okolo 130 barů), nicméně pokud by  se Parkside do té doby rozpadl nebo tak, tak recenzi doplním. Každopádně na takový ten domácí (nejen) detailing stačí.

(Tyto zkušenosti vychází asi z dvou let používání – recenzi jsem naposledy doplnil v lednu 2017, kdy jsem wapku prodal).

A abych nezapoměl, pokud byste si k této wapce chtěli dokoupit třeba foam lance (byť 110 barů není na pěnu zrovna moc, ale použít se to dá), tak tato wapka má koncovku Lavor (novější typ, viz obrázek).

You may also like...

29 Responses

  1. Martin napsal:

    S tím tlakem pozor, i Karcher (a vlastně všichni výrobci) se rád schovává za maximální tlak a provozní se člověk dočte až v manuálu (ono si stačí porovnat příkony jednotlivých strojů). Tahle Wapka parametrově odpovídá mezi Kärcher K4 a K5 což je za danou cenu více než přijatelné a tou K5kou si tedy bohužel moc nepolepšíte. Na detailing by to chtělo spíš profesionální stroj typu Kärcher řady HD, což se ale bohužel prodraží.

  2. Jirii napsal:

    Díky za recenzi!

  3. Dalibor napsal:

    Chtěl bych se zeptat na dvě věci:
    1. Jak je motor chlazený?
    2. Má vapka vodní filtr?

    Děkuji za odpovědi.

    Jinak pěkná recenze.

    • admin napsal:

      Diky! Jak je motor chlazeny nevim; vodni filtr si nejsem jisty, je tam mozna nejaka sitka, ale hodne hruba, ja pouzivam „externi“ filtr s jemnym sitkem z aliexxpressu. 🙂

  4. Roman napsal:

    Přijde mi , že tato myčka je vyráběná od firmy Bosch, došel jsem k tomu proto, že při porovnání na heureka.cz mi tam jedna výkonově sedí a je jiz známo, že parkside už v minulostí s boschem spolupracoval, viz vrtačka. Ta wapka na Jezerce, kterou mám na mysli, stojí mezi 6-7 tisíci

  5. Luba napsal:

    Díky za recenzi a přidám svoji zkušenost s Kärcher K2. Ty K2 jsem měl dvě, ta první z makra vydržela cca 5-10 motohodin, používáno pouze na auto, motorku od bahna, hračky atd. žádné mytí dlažby, cykly po pár minutách. Bohužel už byla po záruce, jelikož jsem jí používal velmi málo „vydržela“ tři roky, s tím také asi výrobce počítá. Pak s ní začala téct voda, někde s prostoru čerpadla. Používal jsem jí ještě párkrát a pak začala divně vrčet a velice vibrovat, rozebráním jsem zjistil, že voda vytéká někde s plastového odlitku čerpadla a podrobnějším rozebráním zjistil, že čerpadlo v poslední fázi začalo jet na 2 válce (proto ty vibrace), protože do třetího vletěla nějaká nečistota (asi nějaká řasa z hadice) K2 totiž neměla žádný filtr ani sítko na vstupu. Motor byl jako nový, uhlíky ještě nebyly ani pořádně sedlé. Domníval jsem se, že muselo jít o nějakou výrobní vadu (nedolisování, bublina, separace) a že dám karcheru ještě jednu šanci. Koupil jsem znovu K2 tentokrát v Tescu (ta už měla jakési sítko na vstupu vody) a umyl jsem s ní dvě auta po sobě a to jsem si asi dovolil moc. Začala z ní vytékat voda stejně tak jako tomu bylo u první až na to, že asi po 20-30 motominutách, vrátil jsem ji ještě ten den, vrátili mi peníze. Teď mám PHD 150 E4 (rozdíl od D3 je asi jen v té nádobce na saponát) Umyl jsem s ní také dvě auta po sobě, pak ještě pitbika a malé tříkolku a ustála to bez následků. Ten hluk se mi zdá přijatelný a srovnatelný s K2 (jen po vypnutí má motor takový doběh, K2 se zastavila hned, asi jiná konstrukce motor/čerpadlo) stejně tak tlak vody se mi zdá srovnatelný s K2 a pro mě naprosto dostatečný, zatím nemám co vytknout až na ten rotační kartáč, který je asi úplně na nic. (mohli dát místo něj víc saponátu nebo dvě stovky dolů na ceně, to by bylo užitečnější)

    • admin napsal:

      Souhlas, Karchery umi byt problemove. Mel jsem treba jeden K2 (koupen jako refurbished za 40 liber), chvili fungoval a pak jsem wapkoval velky koberec a upalil ho. Nastesti jsem vsechny dily (hadice, dirt blaster, vario jet power, plasty a uplane vnitrnosti) rozprodal dohromady asi za 60 liber (byl jsem tri mesice autem v Anglii), takze na to nevzpominam uplne ve zlem. 😀

      Kazdopadne dokud je dvouleta zaruka, clovek to provozuje s rozumem a ma filtr, tak kdyz jsou v Tescu v akci (Karcher K2 Car za 2300,- v podstate s podobnou vybavou jako Lidl, bezna cena okolo 2900,-), tak si myslim, ze je to taky dobra koupe.

      Ten filtr na vodu je asi dobre zminit, mam tento z filtr a vzdycky me prekvapi, kolik bordelu se v nem zachyti behem par myti. Bez nej to vsechno jde skrz wapku a nedivim se, ze ta to po par letech vzda i pri stridmem zachazeni.

      Jenom s tim hlukem si stojim za tim co jsem psal, muj Parkside mel vyrazne vyssi ton hluku motoru a bylo to az neprijemne, oproti Karcherum K2 a K3, co jsem jednu chvili provozoval „paralelne“. Ale verim, ze to je individualni, stejne jako nekomu jeden stejny elektricky zdroj v usich „piska“ pres celou mistnost, a druhy neslysi vubec nic i kdyz ma ucho prilepene primo na nem. 🙂

      • Martin napsal:

        S filtrem je to pravda, před wapkou mám něco podobného a našel jsem v tom řasy, zrnka písku a dokonce i kamínek a to je normální vodovod v novostavbě, ne žádná studna. Určitě z důvodu životnosti je lepší filtr použít.

  6. Josef napsal:

    Tak přidám taky pár informací k té PHD 150 D3. Mám ji asi čtyři roky, používaná především na mytí chodníků a dlažeb. Co se týká tlaku, tak ten je podle mne dostatečný. Důkazem toho je, že po koupi jsem chtěl vyčistit plastový zahradní nábytek, který jsem po vyčištění musel vyhodit, protože už nebyl hladký, ale drsný – a hodně. Drsnou dlažbu – nejedná se o žádnou hladkou zámkovou dlažbu, ale čtvercové dlaždice, které jsou opravdu velmi nerovné, takže se v nich špína velmi dobře drží – jsem s ní vždy vyčistil. Je pravda, že to chvíli trvalo, ale výsledek se dostavil. Bohužel, loni se začala wapka po zhruba 20 minutách soustavné práce vypínat a potřebovala „schládnout“. Pak zase čistila, ale ten interval se zkracoval (po cca 10 minutách „odpočinku“ byla ochotná sloužit zhruba 5 minut. Zatím jsem ji nerozdělával a nezjišťoval příčinu, protože větší problém se vyskytl o něco později – napřed nevydržely plastové závity, kterými je uchycena vlastní tryska. Ta převlečná matice, která trysku drží prostě ten plastový závit „strhla“ a vystřelila. Později nevydržela a ni pistol, kde se projevila taky netěsnost. Teď tedy uvažuju o tom, že si koupím novou pistol a rotační trysku, nebo jenom trysku. Problém ale je s tím bajonetem. Zatím jsem neobjevil, který výrobce má stejný bajonet. Díky tomu, že v recenzi je uveden typ Lavor, tak se teď možná k něčemu dopracuji. I přes tyto dva uvedené problémy bych si ale tuto wapku koupil znovu (a možná tak i učiním).

  7. Petr napsal:

    4Josef: V návodu k PHD 150 D3 je katalog náhradních dílů i s adresou, kde je objednat. Není třeba tedy řešit bajonet, atd. Objednával jsem již nádobu na saponát a trysku, věci přišly třetí den.

  8. rado napsal:

    zdravim autora tejto super recenzie. aj napriek odkazu na web by som sa chcel poradit pri kupe napenovacej trysky z aliexpres. nasiel som rozne pre zariadenia: Karcher K2 K3 K4 K5 K6 K7, for Elitech,for Old STIHL,For Nilfisk atd…. co som nasiel tak najviac mi pasuje toto, moze byt? Este dodam info ze som kupoval tohtorocnu ediciu a v baleni uz bolo aj sitko na privod vody ktore je na 90% rovnake ako si dal do odkazu 🙂 dakujem za nasmerovanie na spravne prislusko. 🙂

  9. Petr napsal:

    Zdravím,může mi někdo někdo zaslat adresu(odkaz),kde mohu zakoupit novou rotační trysku na Parkside tl.myčku z Lídlu, stávající tr. se mi roztrhla,děkuji.

  10. Milan napsal:

    Ahoj všem. Řeším problém s rotační tryskou myčky Parkside, zakoupenou v Lidlu po cca 1 roce fungování. Bez zjevného důvodu přestala „rotovat“ a nechce se mi celou myčku reklamovat, takže bych rád dokoupil pouze nástavec s rotační tryskou. Můž ete někdo poradit nějakou vhodnou náhradu nebo kde se nechá zakoupit náhradní tryska? Díky.

  11. František napsal:

    Dobrý den, poradte prosím kde sehnat náhradní díly na wap parkside PHD100D2.

  12. Dobrý den,
    jen se chci optat zda jste od někoho dostal adresu na náhradní díly na wap parkside. Potřebuji sehnat pistoli.Děkuji za odpověď Gondeková

  13. Rado napsal:

    Nahradne diely na vsetko z lidlu sa objednavaju tu: https://www.kompernass.com/index.php?route=information/support posielaju aj na Slovensko.

  14. Pavel napsal:

    Zdravím, potřeboval bych poradit co za wapku vybrat… Jde mi samozřejmě o předmytí před samotným strojním leštěním tak k běžnému udržovacímu oplachu ošetřeného auta… Cena ideálně do 20 000,- díky za rady 😉

  15. Michal napsal:

    Ahoj Pavle,
    napiš mi když tak na mail mvz@centrum.cz, pokud je to ještě aktuální. S vapkou ti rád poradím co a jak.

  16. Zefo napsal:

    Pred pár rokmi som kúpil Wapku Parkside PHD 100 B2. Málokedy som ju používal, ale fungovala dobre, až raz „zomrela“. Servis cez LIDL žiadny, a nakoľko už bola po záruke (za 3 roky použitá asi 5x), reklamácia neprichádzala do úvahy. Skúsil som elektroopravovňu, kde prevíjajú elektromotory, opravujú práčky a pod., aby sa na to skúsili pozrieť. Vadný bol vypínač – z výroby poddimenzovaný, oprava stála asi 8 €. Teraz mi praskla bajonetová trubica na ktorú sa nasadzujú trysky. Neviem od ktorého výrobcu by bola kompatibilná, lebo Kärcher používa iné rozmery, aj keby som chcel použiť celú hadicu s pištoľou, tak nepasuje. Má niekto tip, ako to vyriešiť?
    Ďakujem.

  17. Vysokotlaký čistič napsal:

    Nedoporučuji kupovat tenhle krám !!! Vydržel v provozu celkem asi dvě hodiny.Bohužel jsem ho používal po záruční době,tak házím tři tisíce do odpadu.
    V servise odhalí opravu na čtyři tisíce, cena nové tři! Od této doby nekoupím v Lídl ani rohlík.
    Jejich zboží této značky —hnus, hnus, hnus
    Vysokotlaký čistič

    • Záruka napsal:

      A proč jste ho používal až po záruční době? Myslím, že 3 roky záruky je dostatečně dlouhá doba na to, aby si to člověk vyzkoušel a zjistil, zda nemá vadný kousek.. A u vapky za 3 tisíce, asi člověk nemůže čekat, že to bude na stejné úrovni jako vapka za 10tis.
      jen pro představu – my máme tento typ už více jak 5 let – používáme často na mytí aut – + disků kol, mytí zemědělské techniky (traktor, kára..) atd..

  18. zkušenost napsal:

    Jen tak pro představu, zakoupil jsem 25. 2. 2017, používal pouze na umytí auta, cca 10 x za rok + 3 x ročně na umytí dlažby, sečteno a s rezervou za 3 roky celkem 50 x v krátkodobém provozu. Minulí týden, po záruce, dosloužila, (nezapne se) zkusím servis, ale moc šancí tomu nedávám.

  19. Jaroslav Soukup napsal:

    Dobrý den. Vlastním vysokotlakou myčku (čistič) Parksíde PHD 100 B2 zakoupenou v roce 2013. Až na jednu oprava tlakového spínače v červenci v roce roce 2020 myčka dokonale sloužila až do dubna letošního roku. Při letošním čištění zámkové dlažby došlo k poruše vysokotlakého čerpadla – jeho motoru, který je snadno vyměnitelný. Je možné koupit buď celé čerpadlo i s motorem, a nebo samotný motor a za kolik a kde ? Děkuje a zdraví Jarda Soukup z Jindř. Hradce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *