IKEA detailing – 10 věcí které můžete využít při čištění auta

IKEA je fajn obchod, protože tam mají skoro všechno. No a co všechno odsud se dá využít v detailingu a doplnit si tím tak svoje detailingové vybavení?

Kartáč Antagen (15,-)

antagen-kartac-na-myti-nadobi-ruzne-barvy__0208978_PE362671_S4Tento velmi tvrdý (a velmi levný) kartáč je super na čištění pneumatik. Na nic jiného ho v autě nepoužívám, možná občas ještě na podběhy, ale tam záleží, jestli je to „kobercovina“ (na tu je super) nebo hladký plast (tam stačí měkčí kartáč Plastis, viz dále).

Kartáč Plastis (19,-) (vyřazeno z prodeje)

plastis-kartac-na-myti-nadobi-ruzne-barvy__0179593_PE331804_S4Tento kartáč je oproti tomu předchozímu o dost měkčí, používám ho proto hlavně v interiéru. V kombinaci s APC např. na pedály, plasty okolo nohou, plastové nástupní lišty, případně občas na „zapracování chemie“ při předčištění sedaček při tepování, ale to spíš jen když už nemám po ruce nic vhodnějšího.

Dál ho používám při čištění kol na vnitřní stranu disku (byť z pohledu detailingu už by to mnozí nazvali prasárnou). Ale protože se mi nechce každou kuličku asfaltu jemně drbat zubním kartáčkem, beru na to tento velký a popravdě řečeno jsem si nevšiml, že by nalakovaný povrch hliníkových kol nějak škrábal a i kdyby, kdo to uvidí? 😀 Až budu někdy čistit kola z LaFerrari, tak to třeba přehodnotím.

Naopak, nepoužíval bych ho na palubní desku a další měkčí materiály, ani na pneumatiky (na to je zase příliš měkký kartáč).

Stěrka na sklo Lillnaggen (49,-)

lillnaggen-sterka__0185550_PE337556_S4Tato levná stěrka je super na usušení oken ihned po mytí, zvlášť pokud máte tvrdou vodu a problém s vodním spotem. Pozor snad jenom na to, že stírací guma drží v kovovém rámečku, který by při neopatrné manipulaci mohl někde udělat škrábanec.

V žádném případě nepoužívat na lak (ani žádné jiné stěrky).

Čisticí váleček na textil Bästis (15,-)

cistici valecek bastisČisticí váleček se dá použít několika způsoby, například pro předčištění textilních povrchů před dalším vysáváním a čištěním, nebo naopak jako úplně zavěrečné dočištění po vysávání/vyschnutí. Dobře bere také jemné zvířecí chlupy, které nejsou v textilu ještě moc „zapíchnuté“. O čištění psích chlupů je tu potom také článek Jak z auta odstranit psí chlupy.

Set lahviček Upptäcka (39,- za 4 ks) (vyřazeno z prodeje)

upptacka-lahvicka-ruzne-barvy__0153356_PE311728_S4Tyto lahvičky jsou původně do letadla na převoz kosmetiky do 100 ml, ale využít je můžete i na vzorky různorodé chemie pro čištění aut, ideálně takové, u které není velká spotřeba, kde si velké balení můžete koupit s někým napůl. Výhodou je, že se dají zmáčknout a kosmetika se z nich tak dá vytlačit mnohem snadněji než z originálních (často tvrdých a nezmáčknutelných) lahví a obalů.

Já v nich mám (pro inspiraci):

  • Raceglaze Colour Enhance Trim Dressing (impregnace a oživení plastů)
  • Swissvax Seal Feed (krmení pro gumové těsnění)
  • Poorboy’s Natural Look Dressing (interiérové plasty)
  • Dodo Juice Need For Speed (leštěnka vše-v-jednom)

Nezapomeňte si ale na lahvičky nalepit štítky s označením co je co, jsou totiž neprůhledné.

Trychtýře/nálevky Chosigt (19,- za 2 ks)

ikea detailing nalevkaDalší výborný doplněk, tentokrát pro nalévání chemie do rozstřikovačů nebo kanystrů – určitě nechcete prolévat stejným trychtýřem chemii a potom jídlo; a tak můžete v IKEA rovnou vzít i dva kusy těchto relativně robustních trychtýřů a používat je jenom na chemii. Dříve jsem měl asi čtyřikrát dražší sadu tří trychtýřů z Tesca a garážové zacházení (že občas spadnou na zem a tam do nich vjede vysavač) vůbec nevydržely. Tyto jsou naopak poměrně pevné a dají se koupit v různých barvách, takže je o něco těžší je ztratit než nevýrazné bílé nebo černé alternativy.

ikea trychtyr

Plastové sáčky Istad

istad-plastovy-sacek-zelena__0243455_PE382716_S4V podstatě jediné využití pro tyto sáčky je asi uskladnění claye po použití, zbylých 59 kusů si můžete dát do kuchyně na jídlo.

Dávkovač na mýdlo (od 19,-)

enudden-davkovac-na-mydlo-bila__0275652_PE413896_S4Dávkovačů na mýdlo se v IKEA dá koupit mnoho, nejlepší využití je potom na autošampon. Pokud si např. přes injekční stříkačku odměříte, kolik vody pumpička vydá na jedno zmáčknutí, můžete potom šampon dávkovat relativně přesně a rychle při každém mytí. Například, pokud na jedno zmáčknutí vyteče 6 ml šamponu, a já vím, že Dodo Born To Be Mild se ředí 1:800 a že mám v kýblu přesně 14 litrů vody (a potřebuju tak 18 ml šamponu), zmáčknu pumpičku třikrát.

Osobně mám tři dávkovače TACKAN, kus za 19 Kč, jejich jediná nevýhoda je, že mají skleněnou nádobku, což není do garáže zrovna ideální materiál. Tento rozprašovač na deset zmáčknutí dá cca 19 ml vody.

Pozor jenom na to, že některé šampony se po delší době rozdělí na víc složek (z mých je to konkrétně třeba Chemical Guys Citrus Wash & Gloss, velmi lehce potom Dodo Juice Basice of Bling Shampoo). U těchto je dobré si na lahvičku nalepit poznámku „Protřepat!“…

Krabice (99,-) + víko (50,-)

samla-krabice-bila__68539_PE182700_S4V IKEA je na výběr mnoho různých krabic, osobně ale používám průhledné krabice Samla (45 litrů) s tímto víkem (nutno dokoupit zvlášť). Tyto krabice jsou skladné, kvalitní a dají se stohovat. Mám v nich všechno, od utěrek a ručníků, přes kartáčky, ochranné návleky, leštící kotouče až po samotnou chemii.

Tyto krabice se vyrabí i ve vyšší verzi (65 litrů, víko pasuje stejné), do kterých se nastojato vejdou i větší rozpračovače nebo velké lahve s chemií. Všechny tyto krabice je možné koupit také v černé barvě, ale kvůli přehlednosti (co v které krabici je) mám radši ty průhledné.

A menší krabice jsou naopak skvělé pro různé kartáče, štětečky a další drobnosti, co by se normálně jinak válely všude možně.

ikea krabice

Rozprašovač Tomat (39 Kč)

rozprasovac tomatTomat je velmi základní rozprašovač, který může též při detailingu posloužit, osobně jsem ho ale přestal používat na cokoliv poté, co mi dvěma z nich prasknula spodní lahev. Za sebe bych proto doporučoval s nimi být maximálně opatrný a pokud možno je neplnil moc drahou chemií.

Někdy možná rozepíšu:

You may also like...

4 Responses

  1. eddie29 napsal:

    Mám v rozprašovačích tomat už asi 4měsíce, blue gel od valetu, bilberry, sonax bsd, citrus pre wash a lubrikaci na clay a fungují v naprostém pořádku, možná byla chyba materiálu???

    • admin napsal:

      Problem nebyl ani tak se samotnym rozprasovacem jako spise s krehkosti te lahve: jeden mi spadl z psi boudy na zem (coz uznavam ze to by prasklo kde co), ale ve druhem se objevila prasklina po tom, co jsem ho mel postaveny na zemi, a pri natahovani hadice jenom spadnul na bok. Kdyz jsem se k nemu vratil, tak vsechen obsah uz vytekl 🙂 Ale kdyz ti drzi tak super, clanek jsem trochu upravil aby to nevyznivalo tak negativne. 🙂

      Problem bych videl hlavne v tom, ze treba kdyz kartaci za 30 Kc vypadnou vsechny chlupy, tak prijdes o kartac za 30 Kc a to je par korun co nikoho netrapi, ale v rozprasovacich muzes mit relativne drahou chemii a kdyz praskne ten, tak muzes prijit treba o 150 Kc v chemii, proto jsem ho uplne nedoporucoval, ale zas nejaky APC kteryho 0,5L vyjde na 6 Kc… 😀

  2. eddie29 napsal:

    Jasný, já jen chtěl dát i svou zkušenost, že pořád dží 🙂

  3. Tomas napsal:

    tak Ikea již lahvičky vylistovala. V Tescu jsem si koupil lahvičky Dobrá voda 0,25l za á8,-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *