Mikrovláknové utěrky

Přiznám se, že ač mikrovláknové utěrky a ručníky jsou jednou z hlavních součástí detailingu jako takového, osobně k tomuto tématu nemám až zas tolik co říct. Používám totiž vesměs levné utěrky od nedetailingových výrobců. Ale pěkně popořadě.

Co to vlastně je?

Mikrovláknové utěrky (v angličtině microfiber towel nebo cloth) dnes asi není příliš třeba představovat, jsou to zcela syntetické vlákna a je obrovské množství druhů a provedení, lišících se v určení, kvalitě, výdrži a tak dále.

Pro detailing je ale vhodný určitý základní standard, kdy je utěrka dostatečně měkká a šetrná. Samozřejme na utření největího nánosu olejnaté špíny z motrového prostoru stačí skoro jakékoliv mikrovlákno (skoro jsem chtěl napsat hadr…), ale na rozlešťování leštěnky na laku už to chce kvalitní měkké vlákno.

Jaké jsou druhy a čím se liší?

Asi to není uplně ideální rozdělení, ale osobně je rozlišuju do dvou skupin: univerzální a sušící.

Do univerzálních řadím menší utěrky se střední gramáží, použitelné na všechny bežné úkony – čištění interiéru i exteriéru, oken, dosušování, utírání a tak dále.

Do sušících potom řadím sušící utěrky, které rozměrem připomínají už ručník. Ty mají obří gramáž, rozměr i cenu, a jsou schopné na jeden zátah nabrat slušné množství vody (bohatě stačí na usušení celého auta).

Menší utěrky se potom dají dělit třeba na krátkosrsté a dlouhosrsté. Ač se to možná nezdá, tak délka vlákna (chlupu) může někdy dost ovlivnit vhodnost utěrky na ten který úkon. Tady se přiznám, že ani za léta nemám moc odpozorované přesně co je na co vhodné, alespoň ne na tolik, abych o tom mohl napsat nějaký vypovídající článek. Prostě mám obří zásobu levných utěrek a když vidím, že některá na něco nestačí, vezmu si jinou.

Dalším „odvětvím“ mohou být utěrky wafflové. Ty mají narozdíl od běžných vlákna zašitá do sebe, takže netrčí ven a při používání je utěrka nepouští ven (což je problém spíš levných utěrek), což činí wafflovité utěrky ideálním kandidátem k leštění oken.

Levné vs. drahé

Na velkou většinu úkonů používám levné utěrky z diskontu Kik. Za 25,- Kč/kus jde o relativně kvalitní utěrku s velmi měkkým chlupem (byť je jednostranná). V akci (jednou meli v sobotu 20% slevy na vše) dokonce za 20 Kč, což je super cena, jenom dostupnost v průběhu roku velmi kolísá (většinou spíš nejsou).

Mám ovšem i několik dražších utěrek, které používám zejmána ve finálních fázích péče o lak i interiér – ať už jde o sušení po mytí, nebo rozlešťování finišovací leštící pasty/leštenky nebo vosku; nebo finální aplikace impregnace po vyčištění interiéru nebo kožených sedaček.

To jsou situace, kdy je rozdíl v kvalitě patrný na první pohled. Např. levnou utěrkou z Kiku rozleštím třeba vosk na čtvrtině auta a potom se „ucpe“ (při další práci už vosk nemizí do utěrky a už se jenom roztírá po laku). Kdežto kvalitní utěrka je schopná na jeden zátah udělat třeba celé auto, což je nesmírně pohodlnější a člověk tak nějak má pocit, že přecejen je to od detailingové značky, tak to bude ještě šetrnější než hadr z diskontu.

Na druhou stranu, taková kvalitní utěrka stojí třeba 350 Kč/kus (Microfibre Madness Crazy Pile). Za to je 29 (!) levných utěrek, takže na rozleštění vosku možná použijete 4 utěrky místo jedné, ale potom jich pořád máte 25 čistých připravených na další práce. Kvůli těmto jednoduchým počtům jsou utěrky něco, co jsem nikdy moc neřešil a otrocky během třístupňového leštění radši spotřebuju (zašpiním) třeba 25 levných utěrek, než pět kvalitních a drahých.

Dnes mám přes 150 ks levných utěrek (věsmes Kik, něco z Číny) a asi deset kvalitních, poměrově jsem ale za obě skupiny dal přibližně stejně peněz.

Ovšem když mluvím o levných utěrkách, pořád mluvím o těch dlouhosrstých z Kiku. Oběcně se totiž „levné utěrky“ se dají sehnat všude, ale ty nejlevnější rozhodně nejsou vhodné na lak auta, na to už jsou moc tvrdé (jak už jsem zmínil na začátku).

Do kterých utěrek se vyplatí investovat?

Přesto jsou ale situace, kdy se kvalitní utěrky určitě hodí. I pokud se staráte o jedno svoje auto a 150 levných utěrek nebudete nikdy potřebovat, doporučím zakoupit kvalitní utěrky z těchto kategorií (viz níže) a opečovávat si je.

To znamená používat je na čisté (finišovací) práce, prát je samostatně a šetrně (nebo alespoň ne zároveň s těmi, které jsou plné olejnatých skvrn z čištění motoru apod.) aby si zachovaly svou novotu co nejdéle. Nebo např. okna předčistit narychlo jakoukoliv levnou (ale čistou…) utěrkou, a až potom pečlivě doleštit kvalitní wafflovou. Dále – neházet je na zem, na trávu, aj. – prostě se o ně starat.

Faktem totiž je, že během let jsem i kvalitní utěrky občas použil na špinavější práce, a potom i tyto kvalitní utěrky začnou ztrácet na kvalitě (už jsem takto třeba zcela odepsal jednu utěrku Crazy Pile za 350 Kč protože si ji někdo vypůjčil asi na vydrhnutí podlahy, ostatní jsou ale stále jako nové).

Pro jedno (až tři) vlastní auta se mi zdá optimální mít kvalitní:

  • 1 ks velký sušící ručník na hlavní sušení
  • 1 ks menší sušící ručník na dosušování
  • 2-5 ks prémiových krátkosrstých utěrek
  • 2-5 ks prémiových dlouhosrstých utěrek
  • 1-3 ks prémiových wafflovitých utěrek na okna

Tentokrát nemám tip na konkrétní produkty, ale vesměs neuděláte chybu s produkty značek Microfibre Madness, CarPro (Boa), Dodo Juice Supernatural, Wizards of Gloss nebo Gyeon. Pokud chcete absolutně nejlepší poměr cena/výkon, asi nezbyde než se ponořit do čtení zkušeností na fórech, osobně jsem ale vždycky tyto věci nakupoval relativně náhodně (ze sortimentů zmíněných výrobců) a byl jsem vždycky hodně spokojený.

A jak se říká, na všechny ostatní špinavé práce (čištění kol, motoru, špinavých kožených sedaček, mazlavě-špinavých zádveřních prostorů aj.) je tu MasterCard Kik a další levné utěrky.

Troufám si tvrdit, že pokud nejdete zrovna na strojní leštění 20let nemytého auta, tak běžně na kompletní sezónní udržbu jednoho auta (mytí-dekontaminace-příprava pod vosk-voskování a úklid interiéru) vystačí cca 10-15 utěrek z Kiku, což je v penězích jen 300 Kč, a pár těch kvalitních zmíněných výše.

V poslední době začínám experimentovat s čínskými utěrkami z Aliexpressu. Tam je ovšem trochu problém, že si najdete dobrý oblíbený produkt a za měsíc už tam vůbec nemusí být.

PS: Když jsem kdysi poprvé voskoval auto já, nějak jsem si vystačil s jedním kvaliním sušícím ručníkem a dvěma kvalitními rozlešťovacími utěrkami, takže to jde i s málem. 🙂

You may also like...

1 Response

  1. Zdeněk napsal:

    Nedávno jsem zkušebně koupil mikrovláknovou hustou předložku do koupelny BADAREN (IKEA) za 129.- Kč v rozměru 40x60cm a dnes mi „vysušila“ celé auto. Má vysoký vlas, hodí se mi k laku 🙂 – je pěkně červená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *