O šamponech vhodných pro detailing

Autošampon je zcela nejzákladnějším nástrojem detailingu. Pojďme se proto podívat na nějaké základy ohledně šamponů, co se od nich v detailingu očekává, kdy co použít a nepoužít a tak.

Základní informace

Základním pravidlem detailingu je, že pro pravidelné (údržbové) mytí se používají pH neutrální šampony.

Proč? Zejména proto, že pH neutrální šampon je nejšetrnější k nanesenému vosku („nesmyje“ ho) a také k nelakovaným materiálům na voze, zejména k plastům a gumovým těsněním, nicméně i k laku (clearcoatu) samotnému (i když by asi bylo potřeba auto umývat opravdu často kyselým nebo zásaditým šampónem, aby bylo možné degradaci kvality laku pozorovat pouhým okem).

S tím souvisí i fakt, že průměrná mycí schopnost pH neutrálního šamponu není až zas tak vysoká – pokud člověk myje auto pravidelně, tak to vůbec nevadí a není poznat; ale pokud bychom se pokusili nějakým takovým šamponem umýt rok neumyté a neudržované auto, dá to mnohem víc práce než s nějakým více čistícím šampónem (předmytí teď neuvažujme).

Z toho také vyplývá, že běžně dostupné (na benzínkách nebo v hobbymarketech) většinou pH neutrální nejsou. Vychází to ze zcela jednoduché úvahy, že hobby uživatel nebude auto umývat auto každý druhý týden, a když už se do toho pustí, tak šampon musí mít odpovídající čistící vlastnosti, které pro pravidelné detailingové mytí nejsou úplně nutné. Prostě detailingová chemie už je do jisté míry profesionální, kde se počítá s pravidelným používáním, a je vždycky slabší než ta, co je k sehnání pro hobby uživatele.

Když se vrátímě zpět k detailingu, tak kromě udržovacích šamponů jsou i silnější, řekněmě čistící šampony, kde se počítá, že případnou voskovou vrstvu odstraní nebo velmi oslabí. Často se tyto dvě kategorie ale prolínají a o tom, jestli šampon bude čistící nebo udržovací rozhodne až jeho finální naředění v kýblu.

Čím se od sebe mohou různé šampóny lišit?

Na trhu je spousta zdánlivě podobných šamponů v různých cenových kategoriích. V čem se tedy od sebe mohou lišit jednotlivé šampony?

  • čistící schopnosti – prostě jeden šampon může umývat lépe než jiný. Horší šampon se může tomu lepšímu dorovnat při zvýšení koncentrace (př. místo ředění 1:800 použijeme 1:500), potom se ale ovšem změní (zvýší) i cena za jedno mytí.
  • lubrikační schopností – s něktrými šampóny klouže mycí rukavice po laku snadněji, s jinými o něco hůře
  • pěnivost – někdo má rád pořádnou pěnu a někdo naopak pěnu nechce žádnou, aby nedráždil sousedy. Určitě ovšem neplatí korelace „víc pění = lépe myje“.
  • použitelnost na slunci – některé šampony snaší zasychání na slunci lépe než jiné (ve smyslu jak snadno jde potom uschlý šampon znovu umýt)
  • přidané složky – některé šampony obsahjí carnaubu (vosk) nebo jinou ochranu, leskové složky, oplachové složky (usnadňující odtok vody a následní sušení), atd. Viz dále.

Příasady v šamponech

V šamponech můžou být různé „přísady“, složek, které mají různý efekt:

  • Obsah vosku (carnauby) nebo jiné ochrany
  • Leštidla (syntetické „gloss“ složky)
  • Složky usnadňující následný oplach – rinse aid (usnadňují následná sušení)

Tyto šampony jsou schopné kratkododobě dodat ochranu nebo posílit stávající, a je záhodno volit takový šampon, jaká je ochrana.

Je například škoda umývat auto navoskované přírodním voskem takovým šamponem, který obsahuje syntetické leskové složky (protože to ve výsledku může snížit lesk). Nejlepší je potom třeba volit šampon s obsahem přírodní carnauby nebo šampon tzv. „bez ničeho“.

V opačné situaci, auto navoskované syntetickým voskem, je zase celkem jedno, čím ho člověk umývá – může to být šampon s přírodní carnaubou, se syntetickým leskem nebo bez ničeho a vesměs to nebude mít na nic moc vliv.

U pokročilejších ochran (keramika) je naopak zase vhodné zvolit šampon právě pro tyto syntetické křemíkové povlaky, protože se může stát, že nevhodný šampon by ochranu naoko oslabil (překryl).

Prostě a jednoduše, je to trošku věda.

Lze někdy použít i „nedetailingový“ šampon? A kdy?

Samozřejmě ano, vždycky záleží od konkrétního produktu a jeho složení. Např. před voskováním se nic nestane, když člověk auto umyje čímkoliv (šampon z benzínky, expressmyčková chemie, nebo snad i Jar). Hardcore detaileři asi budou proti, ale jde to. Nicméně osobně bych to asi taky příliš nedoporučoval kromě situací největší nouze.

Jaké šampony použít v praxi?

Pro představu, ještě přidávám přehled kdy a jaké šampony lze použít. K tomu je ale nutné dodat, že pokud si chcete starat jenom o vlastní auto, ani zdaleka tolik druhů nebudete potřebovat (viz závěr).

  • šampon „bez ničeho“ – protože rád pozoruju reálnou výdrž různých forem ochrany, tak nejčastěji používám šampon „bez ničeho“ (žádný vosk, leštidla, polymery, prostě nic), který ochranu nijak nevyživuje (nijak nepomáhá prodloužit její výdrž). Konkrétně ValetPro Classic Car Shampoo, v kanystru stojí pár stovek a vydrží roky.
  • šampon „čistící“ – když auto umývám před celkovou údržbou a chci z něj umýt co nejvíc nečistot už během mytí, používám většinou nejlevnější ve velmi velkém ředění a občas do kýble přidám pár šplouchů APC z kanystru.
  • šampon pro „přírodní vosk“ – pokud by někdo chtěl umýt auto navoskované přírodním voskem, sáhnu po Raceglaze Aqua Bathe (jedno mytí vyjde cca 20-25 Kč), což je šampon s přírodním voskem, umí nechat super lesk i na neošetřeném autě. Dalším podobným šamponem může být Dodo Juice Sour Power.
  • šampon pro „keramiku“ – na všechny auta ošetřené nějakým druhem keramiky používám CarPro Reset, ovšem zajímavou alternativou pro běžné majitele keramik jsou šampony Gyeon Q2M Bathe+, které keramice trochu „pomáhají“ (Reset pouze umývá).
  • bezoplachový šampon – pokud je k tomu příležitost, někdy umývám bez oplachu se šamponem Optimum No Rinse.

Závěr

Pokud bych měl začátečníkovi poradit jeden šampon jako první detailingový šampon, asi by to byl šampon buď s přírodním nebo syntetickým leskem, podle toho jaký vosk plánuje použít. Pokud si začátečník u někoho nechá aplikovat keramiku o kterou se bude chtít potom starat dál sám, tak vhodný šampon určitě poradí ten, kdo ochranu aplikoval. (U pokročilých detailerů předpokládám, že tento článek přeskočili úplně. 😀 )

A na závěr určitě nechci aby někdo mnou popsané šampony bral jako jediné možné, na Českém trhu je dostupných několik desítek různých detailingových šamponů (viz zde) a každý si může přesně vybrat podle svých preferencí, představ, oblíbených značek atd. atd. 🙂

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *