Sušení auta po umytí – pokročilé vybavení

Tento článek navazuje na předchozí, kde jsme se podívali na základní sušící vybavení – sušící ručník.

V tomto článku se podíváme na některé příslušenství, které vám může sušení usnadnit, zrychlit nebo pomoci sušit ještě šetrněji (nebo kombinace zmíněných).

Detailer pro sušení vodou

Možná to na první pohled nedává smysl, nicméně existuje trik, díky kterému lze auto bezkontaktně usušit vodou, a je úplně jedno jestli je auto navoskované nebo ne. Tím je roztok autošamponu Optimum No-Rinse (ONR) v poměru 1:50. Když po umytí auta tímto nastříkáte všechny plochy a auto znovu opláchnete volně tekoucí vodou (ne vysokotlakým čističem), všechna voda z laku odteče pryč. Je to díky velkým hydrofobním účinkům tohoto roztoku. Na autě potom zbydou už jen menší jednotlivé kapky, které lze snadno kontaktně dosušit ručníkem.

Velkou výhodou tohoto sušení je hodně velká šetrnost, protože se laku nemusíte do poslední chvíle vůbec dotknout ručníkem, dále fakt, že na autě ani nemusí být žádný vosk nebo jiná hydrofobní ochrana. Nevýhodou je, že to trvá o něco déle.

Existují i vyloženě sušící detailery (Dodo Juice Time To Dry), se kterými ovšem nemám zkušenost.

Sušení vzduchem – kompresor, fukar na listí nebo obrácený vysavač

Fieldmann FZF 1001-A

Osobně používám Fieldmann FZF 1001-A

Druhým zlepšovákem pro sušení je mít něco, co dokáže foukat vzduch dostatečnou silou. Typicky může jít kompresor s ofukovací pistolí, fukar na listí nebo vysavač. V případě fukaru nebo vysavače je ale potřeba dávat pozor na to, aby se vzduchem nelítal i prach nebo drobné kamínky – následky na laku si asi dokážete představit.

Osobně využívám kombinace kompresoru a akumulátorového fukaru na listí, podle toho, kde zrovna umývám. S pomocí nich lze před sušením vyhnat vodu z předních mřížek, zrcátek, různých spár okolo světel nebo ze zádveřních prostorů, z pod registračních značek, prostě odevšad, kam se ručník ani nedostane.

2800W Dog Pet Grooming Hair Dryer Hairdryer Heater Blaster

Fén na psy s výkonem 2800 W se dá třeba v Anglii koupit za £69.99.

Další docela zajímavou alternativou je fén na psy. Ty silnější se dají sehnat od 2500 Kč nahoru a podlě me budou super třeba na přední mřížky a různá malá zákoutí, protože je u nich proud vzduchu mnohem koncentrovanější než u velkého fukaru na listí. Zajímavou funkcí je také ohřev foukaného vzduchu (prostě je to fén), který sušení ještě dále urchlí. S tímto nemám osobní zkušenost, ale spousta lidí si to pochvaluje. (Edit 10/2017: Už ho mám taky a naprosto rozumím tomu, proč si to všichni pochvalují.)

Dále lze pro tyto účely využít specializovaných fukarů vyrobených přímo pro použití v detailingu (Metro Vac aj.), tam je ale značná nevýhoda vysoká cena a nepřesvědčivá přidaná hodnota oproti kompresoru, fukaru nebo vysavači (alespoň pro mě).

Pokud je auto dobře navoskované nebo jste použili výše zmíněný ONR 1:50 a oplach, tak lze takto vodu vyhnat i z laku, a na kontaktní sušení tak zůstane ještě méně vody.

Takže výhody: opět šetrnost (bezkontaktní metoda), dále možnost dostat vodu i z míst, odkud ji běžně nelze dostat nijak jinak, nevýhody: většinou je potřeba další investice, pokud už některý ze zmíněných nástrojů nemáte pro jejich původní účel.

Silikonová stěrka

Nástroj, který se hodí, ale osobně ho doporučuju používat pouze na okna. Na laku hrozí opravdu velké riziko škrábanců, pokud se pod hranu stěrky zachytí nějaké drobné smítko. Osobně používám levnou stěrku z IKEA.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *